Πέμπτη 5 Απριλίου 2012


Ανακοίνωση – Καταγγελία

για την απόφαση της Περ/κής Δνσης Εκπαίδευσης για τις Άδειες
Ζούμε καθημερινά τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Μείωσαν μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ,  πάγωσαν τις ωριμάνσεις, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, αύξησαν την ανεργία (πάνω από ένα εκατομμύριο  η επίσημη), φόρτωσαν με χαράτσια και νέους φόρους το λαό, καταστρέφουν και εμπορευματοποιούν την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαλύουν ότι έχει μείνει όρθιο από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος». Ταυτόχρονα ασκούν βία σε κάθε αγωνιζόμενη κοινωνική ομάδα, τρομοκρατούν και εκφοβίζουν ώστε να συνεχίσουν, χωρίς αντιστάσεις, την πλήρη κατεδάφιση της χώρας και την εξαθλίωση του λαού.
Από  τον  κυκεώνα  που  δημιουργεί  αυτή η πολιτική  δεν λείπει  και  η Παιδεία. Η λεγόμενη δημόσια παιδεία βαίνει προς κατάργηση. 1050 σχολεία έκλεισαν πέρσι, κατάργησαν όλες σχεδόν τις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης, αύξησαν τους μαθητές ανά τμήμα, μείωσαν πάνω απ’ το μισό την επιχορήγηση για τη λειτουργία  των σχολείων, κλείνουν την πόρτα στη μόρφωση χιλιάδων παιδιών των λαϊκών στρωμάτων και οδηγούν σε κλείσιμο ή στην αγκαλιά της αγοράς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επίσημα πλέον δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική και καθολική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά έχει έναν και μοναδικό στόχο, την επιλογή των σχολείων που πρόκειται να κλείσουν και των εκπαιδευτικών που θα απολυθούν.
            Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έρχεται ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης με το υπ. αρ. Φ 12.1/2348/ 20-3-2012 έγγραφό του που υιοθετούν και υποστηρίζουν άκριτα οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να «νομοθετήσει»  τα παρακάτω:
«…¨για κανονική άδεια πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν, έτσι ώστε η κάθε Διεύθυνση να έχει τον εύλογο χρόνο να καλύψει το κενό που δημιουργείται, αν αυτό είναι δυνατό.»
 «…¨για άδεια άνευ αποδοχών πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα.»
Παράλληλα απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να περιμένουν την απόφαση χορήγησης χωρίς να απουσιάσουν (!!!) ενώ επιβάλλει στους διευθυντές να το θεωρήσουν πάγια διαδικασία!
Η ισχύουσα νομοθεσία (Βασική εγκύκλιος αδειών: Δ2/74275/10-07-2007 ΥΠ.Ε.Π.Θ. και νομολογία του ΥΠ.ΕΣ.: ΔΙΔΑΔ/Φ51/590/οικ.14346/29-05-2008) δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο υπάλληλος έχει την υποχρέωση να τεκμηριώνει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά την αίτησή του αυτή ούτε προβλέπει 10 ή 20 ημέρες πριν να την αιτηθεί αλλά μόνο τους σοβαρούς λόγους ανάγκης. Ουσιαστικά η «κανονική» άδεια που ζητά ο εκπαιδευτικός ενέχει τη σοβαρότητα και το έκτακτο της περίπτωσης γι αυτό και του δίνεται αυτό το δικαίωμα. Επίσης είναι προφανές, ότι υπάρχουν λόγοι που μπορεί ένας συνάδελφος να επικαλεστεί και να είναι αυστηρά προσωπικοί, οι οποίοι υπόκεινται στην προστασία προσωπικών δεδομένων όπως και λόγοι υγείας που υπόκεινται στην προστασία ιατρικού απορρήτου. 
            Τις δε άδειες άνευ αποδοχών τις ζητάνε κυρίως συνάδελφοι με προβλήματα που υπερβαίνουν τις ανάγκες που καλύπτει ο ισχνός πλέον μισθός τους (υγείας, απόστασης και κόστους κάλυψής της, οικογένειες με θέσεις εργασίας σε διαφορετικές περιοχές, ανάγκες και στήριξης οικογένειας κτλ). Ποιος μπορεί να τους επιβάλλει να μετακινούνται για όσο χρόνο η δυσκίνητη γραφειοκρατική μηχανή τους έχει στην αναμονή;
            Ποιος επίσης μπορεί να προστατέψει ένα συνάδελφο από ορισμένους διευθυντές που θα επιχειρήσουν  την εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας με μεγάλη αυστηρότητα, υπερβαίνοντας έτσι τη δικαιοδοσία τους;
Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση – οδηγία είναι αυθαίρετη και παράνομη και απαιτούμε την ανάκλησή της.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να μη την υλοποιήσουν και να ζητάνε άδεια όπως ο νόμος σαφώς ορίζει. Σε περίπτωση αυθαιρεσίας να την καταγγείλουν στο σωματείο τους.

Για την ΕΛΜΕ Βοιωτίας                                       
Αλεξίου Χρήστος
Πρόεδρος
Για την ΕΛΜΕ Εύβοιας     
Σιόλιας Νικόλαος
Πρόεδρος
Για την ΕΛΜΕ Ευρυτανίας          
Μαστροκώστας Κώστας
Πρόεδρος
Για την ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
Προύσαλης Δημήτρης
Πρόεδρος    
Για την ΕΛΜΕ Φωκίδας                
Ζωγράφος Γιώργος
Πρόεδρος   



Για τον ΣΕΠΕ Ευρυτανίας                       
Ευθυμίου Ιωάννης
Πρόεδρος
Για τον ΣΕΠΕ Θήβας «Ο Πίνδαρος»     
Χαλιαμάλιας Φώτης
Πρόεδρος
Για τον ΣΕΠΕ Εκπ/κής Περιφ. Κύμης   
Κονδύλη Αναστασία
Πρόεδρος
Για τον ΣΔΝ Λειβαδιάς                            
Μάρκου Άγγελος
Πρόεδρος
Για τον ΣΕΠΕ Φθιώτιδας
Αθανασίου Ιωάννης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου