Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Καρπενήσι, 22 Μαϊου 2013
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15/5 έγινε σε ένα  ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και με πολλούς  παρατηρητές (καθηγητές, δάσκαλοι και  φοιτητές).
Η Γ.Σ. ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη 1 τα ξημερώματα. Στις 3λεπτες τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ μετέφεραν το κλίμα από τις ΕΛΜΕ, που ήταν πανομοιότυπο: Μαζικές συνελεύσεις παντού. Οι πάνω από 20.000 καθηγητές σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στις συνελεύσεις υπερψήφισαν την απεργιακή πρόταση που είχε διαμορφώσει η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ). Εκφράστηκαν αποδοκιμασίες για ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που όχι μόνο ΔΕΝ στήριξαν την απεργιακή μας πρόταση, αλλά τη σαμποτάρισαν με την υπονομευτική 24ωρη απεργία στις 14/5. Επίσης εκφράστηκαν αποδοκιμασίες κατά των κομμάτων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που στάθηκαν εχθρικά στις κινητοποιήσεις μας, αλλά και των υπολοίπων, που ενώ καταδίκασαν τη συνταγματική εκτροπή της συγκυβέρνησης, δεν παρείχαν την αναμενόμενη ουσιαστική στήριξη που θα επέτρεπε στην ΟΛΜΕ να ακυρώσει έμπρακτα την επιστράτευση. Το πρόβλημα της απεργίας δεν είναι απλά εκπαιδευτικό πλέον, αλλά αφορά άμεσα και στο σύνολό της, την ελληνική κοινωνία.
Σε αρκετές  ΕΛΜΕ (Χανίων, Λάρισας, Γ Αθήνας κλπ) υπερψηφίστηκαν και συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης της απεργίας (απεργιακές επιτροπές, συλλαλητήρια), μέτρα που ουσιαστικά διασφάλιζαν πως η ψήφιση της απεργίας δε θα ήταν συμβολική.
Αφού τελείωσαν  οι τοποθετήσεις των προέδρων, ο Γ. Γραμματέας της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης πρότεινε να τεθεί σε ταυτόχρονη ψηφοφορία μαζί με το πρόγραμμα δράσης και το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της απόφασης των συνελεύσεων για την απεργία από την Παρασκευή 17 Μαΐου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη διαδικασία. Κατόπιν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποσύρθηκε σε άλλη αίθουσα να συσκεφτεί παρά τις διαφωνίες αρκετών προέδρων που ζητούσαν ανοιχτή συνεδρίαση.
Όταν τελείωσε η σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής:
·         ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: δεν εξασφαλίστηκε ένα ευρύ κίνημα αντίστασης στην επιστράτευση με τη βοήθεια άλλων συνδικάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε στην απεργία στις 17 Μάη. Ζητάμε την υπερψήφιση της εισήγησης και ταυτόχρονα τη μη πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης. Συνεχίζουμε ψάχνοντας να βρούμε τρόπους για άρση της επιστράτευσης και καλούμε νέες Γ.Σ. το επόμενο 15μερο για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
·         ΠΑΜΕ (Πατίδης): υπάρχει ανάγκη να αποτυπωθεί η άποψη των 20.000 εκπαιδευτικών που ήρθαν στις Γ.Σ. και τάχθηκαν υπέρ της απεργίας. Η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που το προτείνουν.
·         ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (Φατούρου): η πρόταση της ΟΛΜΕ που έφερε 20.000 συναδέλφους στις Γ.Σ. λειτούργησε θετικά για έναν κλάδο που τον θεωρούσαν ηττημένο. Είναι λάθος και καταδικάζει τον κλάδο η αναστολή της απεργίας από την Παρασκευή 17/5, γιατί οι πολιτικοσυνδικαλιστικοί όροι για το σπάσιμο της επιστράτευσης θα διαμορφώνονται συνεχώς μέχρι την Παρασκευή. Καλούμε το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος (Δ.Σ. ΟΛΜΕ, ΔΣ ΕΛΜΕ και συνδικαλιστές) να δηλώσουν επώνυμα απεργοί την Παρασκευή και μαζί με τους καθηγητές που δεν είναι επιτηρητές, να διαδηλώσουν έξω από τα εξεταστικά κέντρα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Αμέσως μετά να γίνει παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και έκτακτη Γ.Σ. την Κυριακή 18/5 για τη συνέχιση ή μη της απεργίας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Υποχρέωση των  προέδρων των ΕΛΜΕ στη Γ.Σ. της  ΟΛΜΕ είναι να μεταφέρουν τους προβληματισμούς  και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, αλλά να ψηφίσουν ΜΟΝΟ εκείνες τις προτάσεις των ΕΛΜΕ τους, που έχουν ήδη υπερψηφιστεί. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση που δεν ψηφίστηκε στη συνέλευση της ΕΛΜΕ δεν έχουν την εξουσιοδότηση να την ψηφίσουν.
Η διαδικασία της  ψηφοφορίας όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία του σώματος, αφορούσε δύο προτάσεις:
1.      Ψήφιση προγράμματος δράσης ΟΛΜΕ (απεργία και αιτήματα).
2.      Ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων για την υλοποίηση της απεργίας και την άρση της επιστράτευσης.
Μεταφέροντας επακριβώς την εντολή της Γενικής μας Συνέλευσης ψήφισα ΝΑΙ στο 1 και ΟΧΙ στο 2, υλοποιώντας την απόφαση  που έλεγε “υπερψηφίζουμε την πρόταση να ανατρέψουμε στην πράξη την επιστράτευση αν διαμορφωθούν όροι μαζικής συμμετοχής στην διαδικασία της Γ.Σ. των προέδρων”
Από την εξαντλητική διαδικασία της Γ.Σ. των προέδρων προέκυψε με σαφήνεια σε όλους οτι παρόλο που θα το θέλαμε, δεν συνέτρεχαν οι προυποθέσεις για σύγκρουση και σπάσιμο της επιστράτευσης-επίταξης γιατί αφενός δεν διαμορφώθηκε πλατύ κοινωνικό μέτωπο με συστράτευση και άλλων σωματείων , κλάδων, οργανώσεων και κομμάτων στο πλευρό μας και αφετέρου από τις τοποθετήσεις των προέδρων ήταν φανερό ότι οι περισσότερες Γ.Σ. παρόλο που υπερψήφισαν με μεγάλα ποσοστά την πρόταση της ΟΛΜΕ, στο θέμα της σύγκρουσης για το σπάσιμο της επιστράτευσης ή δεν είχαν άποψη ή ήταν διστακτικοί για την συμμετοχή των συναδέλφων.  Με αυτό το σκεπτικό και άλλες 8 ΕΛΜΕ μαζί με τη δική μας ψήφισαν Όχι και 56 ΕΛΜΕ ψήφισαν Λευκό στην πρόταση 2.
Ενώ λοιπόν η απεργία υπερψηφίστηκε με ποσοστό 92%! το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ερμήνευσε: οι 9 ΕΛΜΕ που ψήφισαν πως δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να σπάσει η επιστράτευση, αθροιστικά με τις 57 που ψήφισαν Λευκό σημαίνει πως ο κλάδος δεν μπορεί να πάει την Παρασκευή σε απεργία. Παρόλη την αρνητική αυτή εξέλιξη η Γ.Σ. συνεχίστηκε με καταθέσεις πολλών προτάσεων για την υλοποίηση της απεργίας που δεν συγκέντρωσαν όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Μαστροκώστας  Κώστας
πρόεδρος της  ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου