Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ Υ.Σ.



 Καρπενήσι 28 /05/2013


ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014.
Οι αιρετοί εκπρόσωποι Γκανής Σεραφείμ και Μαστροκώστας Κώστας στο ΠΥΣΔΕ Ευρυτανίας  δηλώνουμε ότι:
Καταγγέλουμε την εσπευσμένη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μέσα στις διακοπές του Πάσχα και ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες, την απόλυση 10.000 Αναπληρωτών συναδέλφων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων, τον ξεριζωμό χιλιάδων συναδέλφων εκπαιδευτικών μέσω των βίαιων και αναγκαστικών μεταθέσεων, θα έπιφέρει δραματικές αλλαγές στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα επιδεινώσει την θέση του εκπαιδευτικού, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις και για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου.
Η διαδικασία με την οποία καλούνται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να υπολογίσουν κενά και πλεονάσματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως αναφέρει και η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013, στηρίζεται στο ΠΔ 50/96 το οποίο ορίζει σαφώς άρθρο 4 παρ. 3 ότι οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αποστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και άρθρο 4 παρ. 1 ότι για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων καταρτίζονται μέχρι τις 10 Μαρτίου κάθε σχολικού έτους πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης.
Η εγκύκλιος 58733/Δ2/26-04-2013 ζητούσε καταχώρηση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών αυξημένο κατά 2 ώρες, ενώ δεν είχε ψηφιστεί σχετικός νόμος. Ο νέος νόμος 4152/13 παράγραφος Θ, υποπαρ. Θ2, 2α και 2β πήρε ΦΕΚ στις 9/5/13 και το συνδικαλιστικό κίνημα ζητάει την κατάργησή του.
Η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013 επικαλείται το άρθρο 7 του Ν. 3848/10 το οποίο αναφέρει ότι "για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών υπολογίζεται η τυχόν 2η ειδικότητα, η δυνατότητα διδασκαλίας με 2η ανάθεση", ενώ για τις οργανικές θέσεις υπολογίζονται μόνο οι πρώτες αναθέσεις μαθημάτων, πράγμα που είναι ασύμβατο.
Η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013 ακυρώνει προηγούμενη εγκύκλιο για τη διδασκαλία των ωρών Project, αφού καταργεί τη συνδιδασκαλία, αφαιρεί την πρώτη ανάθεση από συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 για διδασκαλία μόνο σε ένα τμήμα.
Ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 20 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια, πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος που είχε εφαρμοστεί στην πράξη τα τελευταία χρόνια.
Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία και με όσα ορίζει το ΠΔ 50/96 άρθρο 4, ήταν να υπολογίζονται οι οργανικές θέσεις με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολικής μονάδας και τις ώρες της ομάδας σχολείων στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα.
Επίσης, ο υπολογισμός των κενών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος για τη σχολική χρονιά 2013-2014 από τη στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξαγγέλλει ότι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα φέρει νέο νόμο για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο και δεν είναι γνωστές οι αλλαγές που αυτό θα επιφέρει σε μαθήματα, τμήματα, σχολεία και ειδικότητες.
Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των κενών-πλεονασμάτων που έγινε από την ΔΔΕ Ευρυτανίας και από το ΠΥΣΔΕ Ευρυτανίας, στη βάση των αναγκών που προέκυψαν και προκύπτουν , αποδεχόμαστε την ομόφωνη πρόταση του ΠΥΣΔΕ, ως αντικειμενική με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νομού Ευρυτανίας ( Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, δύσκολο γεωλογικό ανάγλυφο, μεγάλες αποστάσεις από το κέντρο του νομού, έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων και ικανοποιητικού οδικού δικτύου, μικρός αριθμός σχολικών μονάδων που στο συνολό τους σχεδόν είναι χαρακτηριζόμενες ως δυσπρόσιτες ) και θεωρούμε οτι πρέπει να υλοποιηθεί τόσο από την ΠΔΠΔΕ όσο και από το ΥΠΑΙΘΠΑ.


                                                                                                                   
                                                                                               Οι Αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ Ευρυτανίας
                                                                                                          Γκανής Σεραφείμ
                                                                                                          Μαστροκώστας Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου