Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ



ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com                                              
www.elme-eyr.blogspot.gr                                                                    Καρπενήσι 17 Δεκεμβρίου 2012
 
Το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται από μία ένταση του αυταρχισμού τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και ευρύτερα στην κοινωνία με την αυστηροποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών, τις συλλήψεις, τις δικαστικές διώξεις και την καταστολή ενάντια σε όσους επιμένουν να αγωνίζονται. Είναι σαφές ότι σε μία περίοδο που τείνουν να εξαλειφθούν τα καρότα, αυτά που περισσεύουν είναι τα μαστίγια. Ως ΕΛΜΕ Ευρυτανίας έχουμε βιώσει στο πετσί μας τον αυταρχισμό και αποτελεί καθήκον μας να σταθούμε δίπλα σε όποιον διώκεται γιατί δεν καταδέχθηκε να σκύψει το κεφάλι, ανταποδίδοντας έτσι μέρος της αλληλεγγύης που έχουμε δεχθεί το προηγούμενο διάστημα.

Η διάθεση σε αργία του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών Παναγιώτη Μόσχου επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας ότι τα νέα πειθαρχικά μέτρα δε θα αφορούν (μόνο) βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως ψευδώς διαβεβαίωναν το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αλλά κυρίως θα λειτουργήσουν ως εργαλείο πειθάρχησης όσων δε συμμορφώνονται  «προς τας υποδείξεις». Συγκεκριμένα, ο τότε Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης και οι σαράντα (40) καθηγητές του συλλόγου διδασκόντων, οι οποίοι  λειτουργώντας με παιδαγωγικά κριτήρια ενέκριναν τη δικαιολόγηση απουσιών τριών (3) μαθητών που αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης. Δεν μπορούμε λοιπόν να κλείσουμε τα μάτια και να μην απαιτήσουμε την άμεση επαναφορά του Διευθυντή στα καθήκοντά του και την απαλλαγή από κάθε δίωξη των συναδέλφων, στη θέση των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί καθένας από μας.

 Έχουμε ήδη εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν τη στήριξη μας στο  συνάδελφο δάσκαλο Θανάση Αγαπητό και τους δημοτικούς υπαλλήλους Σαράντη Αρβανίτη και Θωμά Κυριακόπουλο, οι οποίοι παρά την πανηγυρική αθώωσή τους στις 28 Νοεμβρίου για την κατηγορία του προπηλακισμού του Γερμανού πρέσβη Φούχτελ, διώκονται ξανά μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών. Παράλληλα, η διοίκηση της εκπαίδευσης, πλήρως εναρμονισμένη με τις επιλογές της  κεντρικής εξουσίας, διενεργεί ΕΔΕ εναντίον των συναδέλφων Θανάση Αγαπητού και Ηλία Σμήλιου για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση του λαού στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου του 2011.  

Το πρόσωπο της καταστολής των εργατικών κινητοποιήσεων έκανε την εμφάνισή του και στην περίπτωση του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μηνών και τον απεγκλωβισμό τους από την ομηρεία της εργολαβίας. Ο συγκεκριμένος αγώνας βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο κράτους, παρακράτους και κατευθυνόμενων ΜΜΕ.  Έτσι το βράδυ της επετείου του Πολυτεχνείου η αστυνομία, αξιοποιώντας μικρής έκτασης προβοκατόρικα επεισόδια που συνέβησαν σε άσχετο με την Πρυτανεία χώρο, εισήλθε στο πανεπιστήμιο καταπατώντας το άσυλο, επιτέθηκε στοχευμένα σε αλληλέγγυους φοιτητές που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της κατάληψης και συνέλαβαν 16 από αυτούς, οι οποίοι και δικάζονται την ερχόμενη Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Σαν να μην έφτανε αυτό μερικές μέρες μετά, στις 30 Νοεμβρίου, η αστυνομία θα εισβάλει ξανά στο ΑΠΘ και θα συλλάβει 11 εργολαβικούς υπαλλήλους προκειμένου να λήξει η κατάληψη, επέμβαση που πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, μία βδομάδα μετά από σχετική παραίνεση της Χρυσής Αυγής με ερώτησή της στη Βουλή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·         Την άμεση ανάκληση της κατάστασης αργίας τους συνάδελφου Παναγιώτη Μόσχου και την παύση κάθε δίωξης για αυτόν και το σύλλογο διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών.
·         Την άμεση παύση της δικαστικής δίωξης για τους Θανάση Αγαπητό, Σαράντη Αρβανιτίδη, Θωμά Κυριακόπουλο.
·         Tην απόσυρση της ΕΔΕ για τους συναδέλφους Θανάση Αγαπητό και Ηλία Σμήλιο
·         Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους 16 διωκόμενους φοιτητές
και στους 11 εργολαβικούς υπαλλήλους και απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών και
την οριστική αθώωσή τους.

Για το Δ.Σ.
 O Πρόεδρος                                                                                                        Η Γ. Γραμματέας
Μαστροκώστας Κώστας                                                                                Πανοπούλου Φωτεινή     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου